A kurucok Salánkon tartott utolsó országgyűlésének emlékére 2019 augusztus 17én domborművet avattak fel, a Rákóczi emlékév keretében. Az avatási ünnepség díszvendégei: Dr.Grezsa István miniszteri biztos, Bacskai József helyettes államtitkár, Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Dr. Tarpai József a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökségi tagja, Kuti László Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzul, Beke Mihály András Magyarország Beregszászi konzulátusának első beosztott konzul, a Rákóczi Szövetség képviseletében Petrovay László, és Sullivan Ferenc, Rezes Károly megyei tanács képviselője, Pintye László Tiszaújhely polgármestere, Ágij László Nagyszőlős járási állami erdőgazdaság vezetője, Kész Géza a projekt megvalósítója, Hunyadi Atilla Máramaros Ugocsa egyházmegye esperese, Erdélyből Kovács Péter Sárosmagyarberkeszi református lelkész, Balog Atilla református tiszteletes Csirpák József görög katolikus parochus.

A himnuszok elhangzását követően Sasvári Sándor Jászai Mari díjas és a magyar érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színművész előadását élvezhették. A továbbiakban településünk polgármesterének Alyohin Viktornak az ünnepi beszédében köszönetet mondott a támogatásért, melynek köszönhetően egy ilyen domborművel lett gazdagabb. A bronz dombormű kormányzati támogatással készült, a salánki országgyűlés jelenetét ábrázolja a hívei körében szónokló II Rákóczi Ferenc alakjával a középpontban.

Az avatási ünnepségen II. Rákóczi Ferenc életútját felidéző és a fejedelem történelmi jelentőségét méltató beszédében Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: kevés olyan történelmi személyiség van, mint a fejedelem, akit joggal vallhatnak magukénak a magyarokon kívül a kárpátaljai ruszinok, ukránok, szlovákok és románok. „Rákóczi emléke évszázadok óta világít és évszázadokra előre világítani fog, és a kárpátaljaiak büszkék lehetnek arra, hogy nagyon sok település őrzi az emlékét egy-egy szoborral, fával vagy akár legendával” – tette hozzá.

Az ünnepi beszédeket követően a dombormű ünnepélyes átadására kerül sor. Grezsa István, Bácskai József és Alyohin Viktor leleplezték a műalkotást, majd Csirpák József görög katolikus parochus és Balog Atilla református tiszteletes megáldották.

Színvonalas kultúrműsorral folytatódott a rendezvény, amelyben a Salánki Naplemente nyugdíjas klub, a Salánki középiskola növendékei és a Salánki óvoda énekkara lépett fel.
Az ünnepi avatás zárásaként a résztvevők elhelyezték koszorúikat a dombormű talpazatánál.

 

Comments are closed.

Véletlen képek
dsc_5283
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-1 pinceszet-11
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép