Április 25-én a Salánki kultúrházban lakossági fórum megrendezésére került sor a decentralizációval kapcsolatosan. A fórumot megtisztelték jelenlétükkel Barta József a megyei közgyűlés alelnöke, Rezes Károly, a„KMKSZ” UMDSZ  frakciójának megbízottja, Albók Eduárd, Nagyszőlősi járási képviselő és egyben a járási költségvetési bizottság elnöke Székely Gusztáv, járási képviselő valamint Dobsa István Tiszakeresztúr polgármestere

A fórumot Csehily Adrienn,  községünk könyvtárosa, nyitotta meg. Felolvasta a KorrespondenT oldalán 2019. 04.06. megjelent cikket, ami Volodimir Grojszman  által adott intervjú szövegét tartalmazza  a decentralizációban elért kimagasló eredményekről.

Folytatásként Alyokhin Viktor, Salánk polgármestere tartott rövid felszólalást arról, hogy tulajdonképpen miért is gyűltünk össze, s hogy hogyan érinti a decentralizáció a településünket, milyen hatásai lesz a település lakosainak életére.

Barta József ismertette a Kárpátaljai tervezeteket a decentralizációról, s hogy a decentralizáció folyamata visszafordíthatatlan, tehát mindenképp meg fog történni 2020 őszéig. Jó dolognak tartotta, hogy Salánk időben próbálja felhívni az emberek figyelmét a decentralizációra, s csak ajánlani tudja minden település polgármesterének, hogy szervezzenek minél többen hasonló fórumot. Beszéljenek minél többet a szomszéd települések lakosai egymással, s vegyék figyelembe, hogy együtt erő vagyunk.

Rezes Károly beszélt a tiszántúli magyar falvak egyesüléséről, hogy ott könnyebb dolguk lesz a polgármestereknek, mivel nincs közbeékelődve ukrán falu, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a hromadák önkéntes megalakulására, mivel ha azok már megalakultak, akkor azt már a hatalom nem szakíthatja szét.

Albók Eduárd által betekintést nyerhettünk a környező falvak költségvetésébe, ahol településünk neve azon kevés falvak között van, melyek nem szorulnak a járási költségvetés dotációjára. Ismertette az állam által készített tervet is, ami akkor lép érvénybe, ha  a települések nem egyesülnek önkéntesen.

Székely Gusztáv több kérdést tett fel a jelenlévőkhöz, mi által bővebben kifejtették válaszaikban a felszólalók a decentralizáció körüli tévhiteket, vagyis attól hogy két falu egyesült, még nem lesz „hromada”, vagy ha csak úgymond később akarnak csatlakozni, az már nem lesz olyan egyszerű folyamat, mivel addigra besorolja majd a felsőbb hatalom, s onnan nehéz a kiszállás, s átsorolás.    Végezetül Verbőc-Fekete Patak polgármesterének nevében meghívta településünk polgármesterét, képviselőit a jövőben ott megrendezett fórumra.

Salánk polgármestere elfogadta a meghívást, s kész megjelenni a falu képviselőivel a fórumon, amennyiben az megrendezésre kerül.

Bízunk benne, hogy közös akarattal sikerül megtartanunk magyarságunkat, kultúránkat, indentításunkat, s nem fognak kényszerhelyzetbe hozni minket, hogy magyarokként mégjobban kisebbségbe kerüljünk

Comments are closed.

Véletlen képek
dsc_5140
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-1 pinceszet-11
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép