A Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította.
A nagyságos fejedelem 343 évvel ezelőtt március 27-én született. Ebből az alkalomból testvér településünkön  megrendezett  Tarpai ünnepségen Salánk is részt vett, és együtt méltatták e jeles napot.
Salánk neve szorosan összefügg II Rákoczi Ferenc nevével és az általa vezetett 1703-1711es szabadságharccal, melynek bölcsője vidékünk volt. 1703 május 21-én Tarpa és Vári, 22-én pedig Beregszász piacán bontották ki a kuruc zászlókat. A hagyomány szerint Esze Tamás és Kiss Albert kuruc csapata a Salánki nagyerdőből indult Verecke felé, hogy találkozzon a Lengyelországból hazatérő Rákóczival. A barkaszói származású Kis Albert személyesen buzdította harcra Salánkon a népet, minek hatására sokan beálltak a kuruc seregbe. A kurucok hősiessége ellenére a szabadságharc elbukott.
Az ünnepségen fellépett a 4 For Dance együttes. A II. Rákóczi Ferenc tiszteletére összeállított koreográfián felül előadták a “Magyaros” fantázianevű táncukat. Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színésze személyesítette meg II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelmet.
Az ünnepség végét koszorúzással zárták.

Comments are closed.

Véletlen képek
IF
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-1 pinceszet-11
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép