December 15-én nagy nap virradt Salánk községre, lassan két évtizedes vágya vált valóra a helyi közösségnek. Ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit ugyanis a település frissen épült óvodája, melyet dr. Kövér László, Magyarország harmadik legmagasabb közjogi méltósága avatott fel.

A Magyar Országgyűlés elnökét salánki villámlátogatására népes kormányzati küldöttség – többek között dr. Vass László, államtitkár és,dr. Keskeny Ernőkijevi magyar nagykövet, dr. Tilky Attila és Csöbör Katalinparlamenti képviselők, dr. Papp László Debrecen polgármestere, dr Grezsa István kormánybiztos, valamint a Kárpátaljára akkreditált magyar diplomáciai testületek munkatársai – kísérte el. Dr. Kövér László lerótta tiszteletét a nemrégiben átadott salánki ’56-os emlékműnél, majd meglepetéssel fogadta a települések iskolásainak szívből jövő betlehemes műsorát.


Az óvoda nagytermében Aljohin Viktor polgármester köszöntőjében a remény adventi gyertyájához hasonlította a Salánkon fellobbant kezdeményezések lángját, és év végi számadást vetett településével, mely 2016-ot megújult infrastruktúrával, rendezett közterekkel, rendbe hozott kultúrházzal és egy vadonatúj óvodával zárja. A polgármester kiemelte, mindez az anyaország hathatós támogatásával, a magyar-magyar kapcsolattartás segítségével valósulhatott meg.

Az óvodaépítés terén konkrétan Debrecennek és a debreceni polgároknak tartozunk köszönettel, – húzta alá – hiszen mind a város önkormányzata, mind a helyi polgárok segítő kezet nyújtottak a hömlőcaljiaknak.

Az országgyűlés elnöke a „jövő házának” nevezte az elkészült intézményt, hiszen a gyermekek szemében csillogó láng lehet a kárpátaljai magyarság jövőbeni megmaradásának záloga. Dr. Papp László párhuzamot vont Debrecen és Salánk között, mindkét település a szabadság végvára volt a magyar történelemben, valamint biztosította a település lakosait, hogy Debrecen erejéhez mérten továbbra is segíteni fogja testvértelepülését.

Dr. Tilki Attila a Kárpátalja szomszédságában lévő magyarországi falvak és városok országgyűlési képviselője a “cseppek sokaságából összeálló folyó erejéhez” hasonlította a kezdeményezést, melynek során politikusok, közéleti személyiségek, önkormányzatok és egyszerű emberek fogtak össze egy cél érdekében.

Viktor Mikulin, a megyei közigazgatás helyettes elnöke Hennagyij Moszkal üdvözletét tolmácsolta. A magyar állam Ukrajnának nyújtott segítségét a baráti kapcsolatok elmélyítése jelének nevezte, majd a Salánk érdekében kifejtett munkájáért a megyei állami közigazgatás oklevelével tüntette ki Aljohin Viktor polgármestert, Ági László erdőmérnököt, a Nagyszőlősi Járási Állami Erdőgazdaság igazgatóját és Kész Géza vállalkozót, az óvodaépítés kivitelezőjét. Szalipszki Endre beregszászi főkonzul Szécsi Szabolcsot, Tarpa polgármesterét, a salánki magyar-magyar kapcsolatok egyik legelső kezdeményezőjét, Gaál Zsuzsa óvodavezetőt és Mihajlo Bidzilját, a járási közútkezelő vezetőjét jutalmazta a konzulátus oklevelével.

Mihajlo Ruszanyuk Ugocsa és egész Ukrajna legfontosabb kincsének nevezte a gyermekeket, kikre remélhetőleg egy rendezettebb és biztonságosabb országot hagynak szüleik. A Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás vezetője elismerő oklevelekben részesítette a község közösségi aktivistáit, Gaál Zsuzsannát, Popovics Tivadart, Karamán Ferencet, valamint a Nagyszőlősi Járási Állami Erdőgazdaság kollektíváját.

Az ünnepi beszédeket követően az óvodások és nevelőnőik örvendeztették meg műsorral a megjelenteket, majd Viktor Mikulin, dr. Papp László, dr. Kövér László, Aljohin Viktor és dr. Brenzovics László közösen vágták át az óvoda avatószalagját.

Matúz István


Comments are closed.

Véletlen képek
Görög katolikus templom
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-1 pinceszet-11
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép