December 15-én nagy nap virradt Salánk községre, lassan két évtizedes vágya vált valóra a helyi közösségnek. Ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit ugyanis a település frissen épült óvodája, melyet dr. Kövér László, Magyarország harmadik legmagasabb közjogi méltósága avatott fel.

A Magyar Országgyűlés elnökét salánki villámlátogatására népes kormányzati küldöttség – többek között dr. Vass László, államtitkár és,dr. Keskeny Ernőkijevi magyar nagykövet, dr. Tilky Attila és Csöbör Katalinparlamenti képviselők, dr. Papp László Debrecen polgármestere, dr Grezsa István kormánybiztos, valamint a Kárpátaljára akkreditált magyar diplomáciai testületek munkatársai – kísérte el. Dr. Kövér László lerótta tiszteletét a nemrégiben átadott salánki ’56-os emlékműnél, majd meglepetéssel fogadta a települések iskolásainak szívből jövő betlehemes műsorát.


Az óvoda nagytermében Aljohin Viktor polgármester köszöntőjében a remény adventi gyertyájához hasonlította a Salánkon fellobbant kezdeményezések lángját, és év végi számadást vetett településével, mely 2016-ot megújult infrastruktúrával, rendezett közterekkel, rendbe hozott kultúrházzal és egy vadonatúj óvodával zárja. A polgármester kiemelte, mindez az anyaország hathatós támogatásával, a magyar-magyar kapcsolattartás segítségével valósulhatott meg.

Az óvodaépítés terén konkrétan Debrecennek és a debreceni polgároknak tartozunk köszönettel, – húzta alá – hiszen mind a város önkormányzata, mind a helyi polgárok segítő kezet nyújtottak a hömlőcaljiaknak.

Az országgyűlés elnöke a „jövő házának” nevezte az elkészült intézményt, hiszen a gyermekek szemében csillogó láng lehet a kárpátaljai magyarság jövőbeni megmaradásának záloga. Dr. Papp László párhuzamot vont Debrecen és Salánk között, mindkét település a szabadság végvára volt a magyar történelemben, valamint biztosította a település lakosait, hogy Debrecen erejéhez mérten továbbra is segíteni fogja testvértelepülését.

Dr. Tilki Attila a Kárpátalja szomszédságában lévő magyarországi falvak és városok országgyűlési képviselője a “cseppek sokaságából összeálló folyó erejéhez” hasonlította a kezdeményezést, melynek során politikusok, közéleti személyiségek, önkormányzatok és egyszerű emberek fogtak össze egy cél érdekében.

Viktor Mikulin, a megyei közigazgatás helyettes elnöke Hennagyij Moszkal üdvözletét tolmácsolta. A magyar állam Ukrajnának nyújtott segítségét a baráti kapcsolatok elmélyítése jelének nevezte, majd a Salánk érdekében kifejtett munkájáért a megyei állami közigazgatás oklevelével tüntette ki Aljohin Viktor polgármestert, Ági László erdőmérnököt, a Nagyszőlősi Járási Állami Erdőgazdaság igazgatóját és Kész Géza vállalkozót, az óvodaépítés kivitelezőjét. Szalipszki Endre beregszászi főkonzul Szécsi Szabolcsot, Tarpa polgármesterét, a salánki magyar-magyar kapcsolatok egyik legelső kezdeményezőjét, Gaál Zsuzsa óvodavezetőt és Mihajlo Bidzilját, a járási közútkezelő vezetőjét jutalmazta a konzulátus oklevelével.

Mihajlo Ruszanyuk Ugocsa és egész Ukrajna legfontosabb kincsének nevezte a gyermekeket, kikre remélhetőleg egy rendezettebb és biztonságosabb országot hagynak szüleik. A Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás vezetője elismerő oklevelekben részesítette a község közösségi aktivistáit, Gaál Zsuzsannát, Popovics Tivadart, Karamán Ferencet, valamint a Nagyszőlősi Járási Állami Erdőgazdaság kollektíváját.

Az ünnepi beszédeket követően az óvodások és nevelőnőik örvendeztették meg műsorral a megjelenteket, majd Viktor Mikulin, dr. Papp László, dr. Kövér László, Aljohin Viktor és dr. Brenzovics László közösen vágták át az óvoda avatószalagját.

Matúz István


Comments are closed.

Véletlen képek
dsc_5217
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-11 pinceszet-1
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép