Archive for the ‘Nincs kategorizálva’ Category

“Egyetlen dal lángra lobbanthat egy pillanatot,egyetlen virág felébreszthet egy álmot.Egyetlen fából kinőhet egy erdő,egyetlen madár meghirdetheti a tavasz érkezését.Egyetlen mosollyal elkezdődhet egy barátság,egyetlen kézszorítás felemelheti a lelket.Egyetlen csillag utat mutathat a hajónak a tengeren,egyetlen szó megfogalmazhatja a célt.Egyetlen szavazat változtathat a nemzet sorsán,egyetlen napsugár bevilágíthat egy szobát.Egyetlen gyertya el tudja űzni a sötétséget,egyetlen nevetés le tudja győzni a mélabút.Egyetlen lépessél elkezdődhet egy út,egyetlen szóval elkezdődhet egy imádság.Egyetlen reménysugár fellelkesíthet,egyetlen érintés megmutathatja,hogy törődsz a másikkal .Egyetlen hang is szólhat bölcsességet,egyetlen szív is tudhatja,hogy mi igaz.Egyetlen élet is sokat számít.” /ismeretlen költő szavai/

Ezek a szavak azt bizonyítják hogy mindannyian számítunk és számítanak ránk. A szeretet ünnepén legyünk megértőek,nyújtsunk szeretetet, tudjunk adni,tudjuk elfogadni egymást.Kívánom Önöknek hogy a nehéz időkben,melyek megpróbáltatások elé állítanak mindenkit,legyünk kitartóak,erősek, céltudatosak. A karácsonyi ige járja át szíveiket, békesség,boldogság és szeretet szálljon minden egyes családra, házra az év minden napján.Külön  szeretném  kiemelni  és megköszönni helyi vállalkozóink felajánlásait, miáltal sikerült 80 szeretetcsomaggal támogatni,szebbé tenni  mások karácsonyát is:

Albók Mária, Ályohin Éva, Bányai Ibolya, Cébely Sándor, Dencs Erzsébet, Fazekas Béla, Fazekas István, Homoki Éva, Gróf Atilla, Kész Géza, Krájnyáj Nágya, Kuzemcsák Jura, Kész Tünde, Kozma Evelin, Lenya Adél, Lenya György, László Éva, Major Tivadar, Molnár Manyika, Muszka Katalin, Molnár Csaba, Németh Jenő, Nagy Imre, Popovics József, Szimku László, Szimku Marietta, Sztajánov István, Skytelenet, a Salánki erdőgazdaság.

Tisztelettel, Salánk polgármestere Alyohin Viktor

A gyerekek versekkel, énekszóval és karácsonyi műsorral  készültek az ünnepségre csütörtökön és pénteken, ahol egy csodaszépen feldíszített karácsonyfa és a települési önkormányzat és a parlamenti képviselőink jóvoltából  ajándékcsomagok is várták őket.

A karácsonyi hangulatba öltöztetett teremben csengőszó jelezte a gyerekeknek az ünnepség kezdetét, ahova nagy izgalommal és kíváncsi tekintetetekkel léptek be a kicsik, akik bizony nagyon várták már ezt a napot.

A  feldíszített karácsonyfa és az  ajándék várás  nagyon izgatottá tette őket már az ünnepség elején,  mégis nagyon fegyelmezetten és ügyesen adták elő azokat az adventi dalokat és verseket illetve a betlehemi játékot amelyekkel a gondos óvónénik és  zenenevelőnk  segítségével készültek.

A iskolás gyerekek a hagyokmányokhoz hűen betlehemi szereppel készültek.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №415/2018

Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня місцевого самоврядування.

За вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм постановляю:

Нагородити орденом „За заслуги” ІІІ ступеня

АЛЬОХІНА Віктора Вікторовича — Шаланківського сільського голову,  Закарпатська область

 

 

 

Aranyosi Ervin – Advent második gyertya

A második is fényre lobban,
jelzi, angyal szállt a földre:
– Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!

Lelketeket készítsétek, 
– a világ újjá születhet!
Szóljon szívből belső ének,
– nyissátok meg szeretetnek!

Legyen bennünk könyörület,
új megváltónk mikor várjuk.
A világ is szebbnek tűnhet,
ha utunkat eképp járjuk.

Találd meg a belső békét,
s majd, ha utad tisztán járod,
élvezheted eredményét,
egy csendes, békés világot…

December 6-án a Salánki középiskolában a 3-A és 3-Б osztályos gyerekek ünnepélyesen versel és szereppel fogadták a Mikulást, felkészítő tanáraik Szoldatov Éva és Iványin Sznyizsána volt.

December 5- én délután Óvodánkba is ellátogatott a Mikulás. A várva várt vendég megérkezésekor a gyerekek öröme határtalan volt. Élvezettel verseltek, énekeltek, táncoltak. Nem érkezett üres zsákkal a Mikulás! Édességcsomaggal jutalmazta a gyerekeket.

December 2-án   hagyományteremtő szándékkal Salánk Polgármestere a falu adventi koszorúján az első gyertya meggyújtására hívta össze a telepőlésünk lakosait. A hideg idő ellenére  az adventi várakozás varázsa többeket  vonzott. Egyházaink képviselői  a polgármesterrel  közösen gyújtottúk meg az első gyertyát . A gyertyagyújtást követően Alyokhin Viktor a következő szavakkal köszöntötte a jelenlévőket: ” az első gyertya jelképe a hit, és a hit az ami 4 vasárnapon keresztül kell hogy végig vigye a gondolatát egy édesanyának, egy édesapának, és világszerte mindenkinek. Vizsgáljuk át azokat a dolgokat, tetteket ami elkíséri mindennapjainkat, hogy majd tiszta lelkiismerettel tudjunk a fenyőfa alatt állni, és hálát adni a jó Istennek, hogy ilyen nehéz időkben is mellettünk van. Csirpák József görög katolikus parochus és Balogh Attila református lelkész, lelki táplálékkal melegítették a jelenlévők szívét, elmondva, mit is jelent az Advent, hogyan mi módon várjuk a Jézus Krisztus eljövetelét.

Településünk lakosai összegyűltek, hogy megvitassák a napelem park jótékony hatását a falura vonatkoztatva. A felvállaló cég képviseletében Юлія Листрова (Júlia Lisztravá) beszélt a projekt realizálásáról. A napelem park 2,95 hektáron terül el településünk határában. Munkahely teremtő erővel is járt ez a beruházás, mivel már 12 helyi lakos kapott itt munkát. Karamán Ferenc,Salánk alpolgármestere, pár szóban jellemezte a napelem park jótékony hatását a falu fejlesztésére vonatkoztatva, s felvázolta, hogy így gazdagodik az infrastruktúra. A településünkön folyó fejlesztések, beruházások megyei szinten mozognak, és ez a polgármester aktív munkáját dicséri. Gál Józsefet, aki egyik  a napelem park új foglalkoztatottjai közül, külföldről csábított haza a faluban folyó fejlesztések, hisz így már itthon is van lehetősége dolgoznia , s mellette el tudja látni a saját gazdaságán is a teendőket. Többek között elmondta hogy Salánk az elsők között van, ahol ilyen nagyméretű beruházás valósul meg .

A második legnagyobb keresztény ünnepi esemény Krisztus születése, ennek megfelelően ez a második leghosszabb, negyven napos böjti periódus. Ezen időszakban azonban nem oly szigorú a böjti fegyelem, mint a szent negyven nap esetében.

A karácsonyi böjt november 15-én veszi kezdetét. A bizánci hagyományú egyházakban e naptól december 25-éig szerda és péntek kivételével a hal fogyasztása megengedett, tejtermékeké és tojásé azonban nem. A böjt utolsó hetében, december 18-ától már a hal fogyasztásától is tartózkodniuk kell a híveknek.

Ez az időszak meghívás arra, hogy imádság, elmélkedés, önmegtagadás, jótékonyság, a Biblia tanulmányozása és a szentek utánzása révén megtisztítsuk magunkat a bűntől és így készüljünk a karácsonyra, az Úr eljövetelének ünnepére… Jézus közel van hozzánk, bennünk van. Ennek ellenére ezen időszak alatt úgy ismerteti meg velünk önmagát, mint Eljövendő. A böjt megmutatja nekünk azokat az akadályokat, amelyek feltartóztatnak bennünket a Felé vezető úton: az egyéni elmélyült ima és a jótettek mellett fegyelmi szabályokról is szó van, amelynek segítségével teljesebben megismerhetjük saját magukat. Választanunk kell; kit is szeretünk önmagunkban: a sekélyes, kapzsi, gyáva, jelentéktelen én-t vagy azt az igazi önmagamat, aki mélységeimben él, és képes az Istennek tetsző böjtölésre is

Különleges alkalomból gyűltek össze a Naplemente Nyugdíjas Klub tagjai szombat délután a Salánkon lévő Rákóczi pincébe (ami már 2003-tól Alyokhin pincészet) . A klub fennállásának 5. évfordulóját ünnepelték. Read the rest of this entry »
Véletlen képek
img_3674-1024x575
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-11 pinceszet-1
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép