Archive for the ‘Nincs kategorizálva’ Category

Tisztelt falúbeliek  és határon túl  lévő Salánkiak!
Engedjék meg hogy a Húsvéti örömhír érkezésével köszöntsek minden egyes embert , akinek kötődése van a mi kedves kis falunkhoz .Sokan  vannak,  akiknek hosszú időtartam után újra sikerül hazalátogatni, s  szerettei körében tölteni az  ünnepet. Sajnos vannak,  kik távol maradnak. A hazavezető út már nem oly rögös,s lehetőséget nyújt a határon túli családtagoknak kellemesebben, zökkenőmentesen érkezni   a meleg szívvel várakozó szülőkhöz, gyermekekhez, testvérekhez, itthoni ismerősökhöz,régi jó barátokhoz.Hálásan köszönöm mind azoknak  a munkáját,akik hozzájárultak a közös célunk teljesítéséhez  az itthoni nehéz körülmények ellenére is. Húsvétkor , tudván azt hogy Krisztus feltámadt , ezzel kiváltva bűneinket,nekünk is törekednünk kell a jóra családon belül ,sőt munkálkodnunk kell  békéssé,szebbé  tenni tágabb  környezetünket is.De mind ezt magunkkal kell kezdeni,legyen összefogás és szeretet  a családban,az ismerösök  között.
Kívánom,ez az ünnep teljen el melengető,békés emberek körében,töltődjünk fel szeretettel,majd adjuk tovább ember társainknak. Az ünnepi asztal megtöltése mellet ne feledkezzünk el hálat adni mindazért amink van és Istenünk nagy szeretetéért irántunk.

 

Kedves barátaim,Krisztus Feltámadt!Kívánok áldásokban,szeretetben gazdag,kellemes Húsvéti ünnepeket.

 


Húshagyó kedd majd Hamvazó szerda,mely a nagyböjt kezdetét jelenti és Virág vasárnappal zárva a Nagy hét kapujába lépünk..

Read the rest of this entry »

Virágvasárnappal kezdetét veszi a nagyhét. A Salánki Református Egyházban  immár hagyománnyá vált, hogy Virágvasárnap a templomunkat különleges díszbe öltöztetik a  konfirmandusok. Több napon át szedegetik a virágokat, gyűjtik az ágakat, szüleikkel fonják a koszorúkat, hogy vasárnapra minden virágdíszben pompázzon. Read the rest of this entry »

Február 21. – az anyanyelv világnapja

Read the rest of this entry »

Debrecen-Salánk Testvér-települési programok és együttműködések

Debrecen Megyei Jogú Város  Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kezelésében meghirdetett „Testvér-települési programok és együttműködések” című pályázati programban.
Így látogathattunk el Debrecenbe 2018. február 12-13-án.
Ennek köszönhetően lehetőség nyílt Debrecen és Salánk közötti együttműködés szorosabbá fejlesztésére. Read the rest of this entry »

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (…)

Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.

/Márai Sándor/


Read the rest of this entry »

Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Read the rest of this entry »


A mai nap – Anvent második vasárnapja.
Az ünnepi koszorúkon már meggyujtódnak a második,lila színű gyertyák  
s maga a lila szín pedig a bűnbánat színe.
Második vasárnap egy piros palástba öltözött angyal száll le a földre egy törékeny serleggel, hogy ajándékot vigyen a mennybe. Az angyal észrevétlenül körbejárja az otthonokat, s összegyűjti a szívből jövő szeretetet, a mennyben élők pedig fényes csillagokat készítenek belőle, hogy az égre nézve minden ember szívét boldogság töltse el.Advent második vasárnapja a mértékletesség erénye. Az ember éteri testét környékezik meg a negatív erők. A vágyak mértéktelen megnövekedését élhetjük meg magunkban. Az ellenerők megpróbálnak a beszéden keresztül megnyilvánulni. Így jöhet létre a hazudozás, a rágalmazás, a durva beszéd és a haszontalan fecsegés. Ennek kivésésére a mértékletesség erényét kell elsajátítanunk, ami által a szélsőséges, túlzott vágyak elvesztik a hatalmukat felettünk. Ki kell terjeszteni a tudatosságot a beszédre is. Így születik a megfontoltság erénye. Ilyenkor az ember először gondolkodik, aztán beszél.
A második vasárnapot a REMÉNY szó képviseli.
A következő napokban a feladatunk: tartsunk egy kis önvizsgálatot, és igyekezzünk megteremteni az egyensúlyt életünknek azokon a területein, ahol valami probléma mutatkozik. Tartsunk mértéket minden megnyilvánulásunkban és tevékenységünkben.


Aranyosi Ervin – Advent második gyertya


… A második is fényre lobban,

jelzi, angyal szállt a földre:

– Éljetek méltóbban, jobban,

s várjatok az újszülöttre!


Lelketeket készítsétek,

– a világ újjá születhet.

Szóljon szívből belső ének,

– nyissátok meg szeretetnek!


Legyen bennünk könyörület,

új megváltónk, mikor várjuk.

A világ is szebbnek tűnhet,

ha utunkat eképp járjuk.


Találd meg a belső békét,

s majd, ha utad tisztán járod,

élvezheted eredményét,

egy csendes, békés világot…

 

 

Véletlen képek
Mikes Kelemen emlékműve (Koltay László alkotása)
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-11 pinceszet-1
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép