Archive for the ‘Nincs kategorizálva’ Category

2019.február 13.-án került megrendezésre ,immár hagyományosan, II. Rákóczi Ferenc Salánkon tartott utolsó országgyűlésének emlékét őrző összejövetelre.

E jeles történelmi eseményen tiszteletüket rótták le a salánkiakal együtt: Szilágyi Mátyás a Beregszászi Konzulátus főkonzulja, Beke Mihály András első beosztott konzul, Rezes Károly a megyei tanács KMKSZ frakciójának  vezetője, Tarpai József, Grezsa István kormánybiztos tanácsosa,dr. Tamási Edit a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója, dr. Mészáros Kálmán a Budapesti Hadtörténeti Múzeum kutatója, Demkó Ferenc, beregszászi görögkatolikus esperes helynöke, Csirpák József, a salánki görögkatolikus parochus, Balogh Attila, a salánki református egyház tiszteletese, Csirpák Viktória, a KMNE képviselője, Bundovics Béla, a Salánki Erdőgazdaság elnöke.

A megemlékezés kezdetét tárogató hangja jelezte, amit Nagy Csaba, tárogatóművész szólaltatott meg. Az ukrán és a magyar himnusz elhangzása után, Alyohin Viktor, településünk polgármestere, mondott köszöntő beszédet, melyben  kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a múlt ismerete és tisztelete ahhoz, hogy a jelenben tudjunk méltón megmaradni, a jövőbe hittel , a múltból merített példával tekinteni. Az anyaországi Országgyűlés – tisztelettel adózva a Rákóczi-szabadságharc emléke előtt – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította 2018 nevemberében.. Ez a gondolat vezetett ahhoz, hogy településünkön II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékének tiszteletére Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, védnöksége alatt  emlékpark létesül a közel jövőben. Ez  a hír   nagy örömet váltott ki az egybegyűltek  és az egész település körében .

Ezt követően Szilágyi Mátyás, Beregszászi Konzulátus főkonzulja, köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében köszönetét fejezte ki az egybegyűlteknek, hogy megőrzik nyelvüket, kultúrájukat, s ragaszkodnak a gyökereikhez.

Az ünnepi műsorban közreműködtek  a Salánki “Naplemente” nyugdijas kör énekkara és a Salánki Középiskola tanulói.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepi műsor után kezdetét vette az emlékkonferencia, s dr. Tamási Edit ismertette a hallgatóságot II. Rákóczi Ferenc felmenőivel  anyai-és apai-ágon egyaránt, majd kitért a fejedelem életére, annak több fontos állomására, helyszínekre, személyekre akik hatással voltak rá, hogy azzá váljon amivé igazán lett, s akire büszkék vagyunk,emlékét az összmagyarság őrzi.

Ezt követően dr.Mészáros Kálmán, a Budapesti Hadtörténeti Múzeum kutatója,  ismertette II. Rákóczi Ferenc  politikai nézeteit, eszméit.

Tarpai József, Grezsa István kormánybiztos tanácsosa kiemelte, hogy Rákóczi személye, életútja olyan támpont és mérföldkő, amely példaként szolgál a mai nemzedéknek is. Hazaszeretete, hazájáért és a szabadságért, a magyarság egyesítéséért folytatott küzdelme szintén példaként állítható.

Csirpák József, görögkatolikus parochus, beszédébe a fejedelem alázatosságáról és katolikus hitének nagyságáról beszélt, amit több feljegyzésben is olvashatunk.

Balogh Attila, református tiszteletes beszédében kifejtette, hogy mennyire fontos az emberek hite, amit a családban kap meg  nevelés által, s amely tartást ad egész élete során.

A konferencia és emlékünnepség befejezése után a falu központjában található  Rákóczi szobor  megkoszorúzására került sor. Méltó befejezésként  felhangzott a tárogatón a jól ismert kuruc dallamok.

„Cum Deo pro patria et libertate”  – Istennel a hazáért és a szabadságért.

A Salánki községi könyvtár köszönetét szeretné kinyilvánítani Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos úrnak a könyvadományért, amit Tarpai József Grezsa István miniszteri biztos tanácsosa személyesen adott át.

“Egyetlen dal lángra lobbanthat egy pillanatot,egyetlen virág felébreszthet egy álmot.Egyetlen fából kinőhet egy erdő,egyetlen madár meghirdetheti a tavasz érkezését.Egyetlen mosollyal elkezdődhet egy barátság,egyetlen kézszorítás felemelheti a lelket.Egyetlen csillag utat mutathat a hajónak a tengeren,egyetlen szó megfogalmazhatja a célt.Egyetlen szavazat változtathat a nemzet sorsán,egyetlen napsugár bevilágíthat egy szobát.Egyetlen gyertya el tudja űzni a sötétséget,egyetlen nevetés le tudja győzni a mélabút.Egyetlen lépessél elkezdődhet egy út,egyetlen szóval elkezdődhet egy imádság.Egyetlen reménysugár fellelkesíthet,egyetlen érintés megmutathatja,hogy törődsz a másikkal .Egyetlen hang is szólhat bölcsességet,egyetlen szív is tudhatja,hogy mi igaz.Egyetlen élet is sokat számít.” /ismeretlen költő szavai/ Read the rest of this entry »

A gyerekek versekkel, énekszóval és karácsonyi műsorral  készültek az ünnepségre csütörtökön és pénteken, ahol egy csodaszépen feldíszített karácsonyfa és a települési önkormányzat és a parlamenti képviselőink jóvoltából  ajándékcsomagok is várták őket.

A karácsonyi hangulatba öltöztetett teremben csengőszó jelezte a gyerekeknek az ünnepség kezdetét, ahova nagy izgalommal és kíváncsi tekintetetekkel léptek be a kicsik, akik bizony nagyon várták már ezt a napot.

A  feldíszített karácsonyfa és az  ajándék várás  nagyon izgatottá tette őket már az ünnepség elején,  mégis nagyon fegyelmezetten és ügyesen adták elő azokat az adventi dalokat és verseket illetve a betlehemi játékot amelyekkel a gondos óvónénik és  zenenevelőnk  segítségével készültek.

A iskolás gyerekek a hagyokmányokhoz hűen betlehemi szereppel készültek. Read the rest of this entry »

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №415/2018

Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня місцевого самоврядування.

За вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм постановляю:

Нагородити орденом „За заслуги” ІІІ ступеня

АЛЬОХІНА Віктора Вікторовича — Шаланківського сільського голову,  Закарпатська область

 

 

 

Aranyosi Ervin – Advent második gyertya

A második is fényre lobban,
jelzi, angyal szállt a földre:
– Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!

Lelketeket készítsétek, 
– a világ újjá születhet!
Szóljon szívből belső ének,
– nyissátok meg szeretetnek!

Legyen bennünk könyörület,
új megváltónk mikor várjuk.
A világ is szebbnek tűnhet,
ha utunkat eképp járjuk.

Találd meg a belső békét,
s majd, ha utad tisztán járod,
élvezheted eredményét,
egy csendes, békés világot…

December 6-án a Salánki középiskolában a 3-A és 3-Б osztályos gyerekek ünnepélyesen versel és szereppel fogadták a Mikulást, felkészítő tanáraik Szoldatov Éva és Iványin Sznyizsána volt.

December 5- én délután Óvodánkba is ellátogatott a Mikulás. A várva várt vendég megérkezésekor a gyerekek öröme határtalan volt. Élvezettel verseltek, énekeltek, táncoltak. Nem érkezett üres zsákkal a Mikulás! Édességcsomaggal jutalmazta a gyerekeket.

December 2-án   hagyományteremtő szándékkal Salánk Polgármestere a falu adventi koszorúján az első gyertya meggyújtására hívta össze a telepőlésünk lakosait. A hideg idő ellenére  az adventi várakozás varázsa többeket  vonzott. Egyházaink képviselői  a polgármesterrel  közösen gyújtottúk meg az első gyertyát . A gyertyagyújtást követően Alyokhin Viktor a következő szavakkal köszöntötte a jelenlévőket: ” az első gyertya jelképe a hit, és a hit az ami 4 vasárnapon keresztül kell hogy végig vigye a gondolatát egy édesanyának, egy édesapának, és világszerte mindenkinek. Vizsgáljuk át azokat a dolgokat, tetteket ami elkíséri mindennapjainkat, hogy majd tiszta lelkiismerettel tudjunk a fenyőfa alatt állni, és hálát adni a jó Istennek, hogy ilyen nehéz időkben is mellettünk van. Csirpák József görög katolikus parochus és Balogh Attila református lelkész, lelki táplálékkal Read the rest of this entry »

Településünk lakosai összegyűltek, hogy megvitassák a napelem park jótékony hatását a falura vonatkoztatva. A felvállaló cég képviseletében Юлія Листрова (Júlia Lisztravá) beszélt a projekt realizálásáról. A napelem park 2,95 hektáron terül el településünk határában. Munkahely teremtő erővel is járt ez a beruházás, mivel már 12 helyi lakos kapott itt munkát. Karamán Ferenc,Salánk alpolgármestere, pár szóban jellemezte a napelem park jótékony hatását a falu fejlesztésére vonatkoztatva, s felvázolta, hogy így gazdagodik az infrastruktúra. A településünkön folyó fejlesztések, beruházások megyei szinten mozognak, és ez a polgármester aktív munkáját dicséri. Gál Józsefet, aki egyik  a napelem park új foglalkoztatottjai közül, külföldről csábított haza a faluban folyó fejlesztések, hisz így már itthon is van lehetősége dolgoznia , s mellette el tudja látni a saját gazdaságán is a teendőket. Többek között elmondta hogy Salánk az elsők között van, ahol ilyen nagyméretű beruházás valósul meg . Read the rest of this entry »

Véletlen képek
dscf3078
A nap idézete
Időjárás
Погода в Україні
Falusi turizmus
pinceszet-11 pinceszet-1
Mai névnap
Boldog névnapot!
Keresés az oldalon
Látogató térkép